SON DAKİKA
hava

‘İngiltere Başbakanı’nın istifası Türkiye’yi de etkileyecek’

Son Güncelleme :

20 Ekim 2022 - 21:39

‘İngiltere Başbakanı’nın istifası Türkiye’yi de etkileyecek’

İngiltere’de Boris Johnson’ın istifasının ardından 5 Eylül’de başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss’ın piyasalarda büyük çalkantıya yol açan ekonomi politikasından “U dönüşü” yapması, ülkede Başbakan’a olan güvenin sarsılmasına sebep oldu. Truss, bugün görevden istifa ettiğini açıkladı. Liz Truss, istifa kararını Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

“U DÖNÜŞÜ SONUNU HAZIRLADI”

CNN Türk’te Büşra Arslantaş’ın canlı yayınına konuk olan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Ragıp Kutay Karaca ve CNN Türk Londra temsilcisi Metin Güneş, İngiltere’deki siyasi kaos sonrasında gelen Truss’ın istifasını değerlendirdi.

CNN Türk Londra temsilcisi Metin Güneş, Liz Truss’ın piyasaları sarsan tartışmalı ekonomi politikasından U dönüşü yapmak zorunda kaldığını ve Rishi Sunak’ın Başbakan olması halinde İngiltere ekonomisinin bu kadar sarsılmayabileceğini söyledi. Güneş aynı zamanda, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş devam ederken Avrupa’nın genelinde panik hakim olduğu ifade etti.

SADECE 45 GÜN GÖREVDE KALDIİngiltere Başbakanı Truss istifa ettiHaberi Görüntüle

“İSTİFA DOMİNO ETKİSİ YARATACAK”

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Ragıp Kutay Karaca ise, olaya küresel açıdan bakıldığında, yalnızca alınan ulusal kararların değil, uluslararası yapının dünyayı zorladığını ifade etti.

Ragıp Kutay Karaca , bu istifanın Avrupa’da bir domino etkisi yaratma korkusu olduğunu vurguladı. Karaca, “Bu gelişme sadece Avrupa’yı etkilemeyecek, bizi de etkileyecek ve bir silsile yaratacak” dedi ve ekledi:

“İNSANOĞLU ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINA MI ÇEKİLİYOR?”

2008’den beri dünya ekonomik kriz içinde. 1929 Buhranı’na benzer bir buhranla karşı karşıya kalmamız mümkün. Güçlü lider önemli ama ulusal politikalar sorunlar çözümünü salt olarak sağlamıyor. İnsanoğlu üçüncü bir dünya savaşının içine mi çekiliyor, bunun endişesini yaşıyorum…

MACRON GÖNDERMESİ

Canlı yayında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Brüksel Zrivesi’ne girişten birkaç saniye önce Liz Truss’ın istifa haberini öğrendiği aktarıldı. İngiltere’nin kargaşa içinde olmasının Avrupa Birliği için iyi olmadığını ifade eden Macron, “İngiltere’nin istikrara kavuşması son derece önemli” dedi bu istifayla üzüntü duyduğunu, İngilter’nin enerji krizi ve savaş ortamında istikrarı yakalamasını arzu ettiğini söyledi. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Ragıp Kutay Karaca da, Macron’un sözlerini hatırlatarak istifanın etkisinin büyük olacağını vurguladı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.