Ayşegül Kahvecioğlu – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yüzyılı Vizyonu’nu, “Kimlik siyaseti yerine birlik siyasetini, kutuplaştırma siyaseti yerine bütünleştirme siyasetini, inkâr siyaseti yerine kucaklama siyasetini, tahakküm siyaseti yerine özgürlük siyasetini, nefret siyaseti yerine sevgi siyasetini ikâme etmenin adıdır. İnsani değerleri ideolojik fanatizmin önüne geçirmenin, hakkı teslim etmeyi bağnazlığa yeğ tutmanın, gerçeklere sırtını dönenlerin yönünü hakikate çevirmenin, böylece hep birlikte daha büyük hedeflere yöneleceğimiz yeni bir başlangıcın adıdır” diyerek açıkladı. Erdoğan bu kapsamda ilk hedeflerden birinin ‘her şeyiyle milli iradenin ürünü yeni bir anayasayı ülkemize kazandırmak olduğunu’ vurguladı. Türkiye Yüzyılı programında konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
ATATÜRK’Ü YÂD: Tüm sıkıntıları ve kazanımlarıyla ilk yüzyılımızı geride bırakırken, önce milli mücadeledeki destansı meydan okumanın ve küllerinden yeniden doğuşun öncülerini selamlamak istiyoruz. İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla, minnetle yâd ediyorum.
BARIŞIK YAŞAYAMADI: Cumhuriyetimiz, maalesef bir asırlık geçmişinin önemli bir kısmında, kendi içinde barışık yaşayamadı. Ülkemiz, milli iradenin üstünlüğüne dayanmak yerine vesayet güçlerinin güdümünde kalan yönetimlerin elinde yıllarını heba etti. Şehit Başbakan Menderes’in, “Yeter Söz Milletin” diyerek başlattığı demokrasi ve kalkınma hamlesi, idam sehpasında kesintiye uğradı. Rahmetli Özal’ın “Devlet millet içindir” diyerek ülkeyi tekrar demokrasi ve kalkınma rotasına sokma girişimi, koalisyon dönemlerinin kaosu içinde kaybolup gitti. Rahmetli Demirel’in, Ecevit’in, Erbakan’ın, Türkeş’in ülke ve milletin hayrı için başlattıkları girişimler, hep darbe ve vesayet duvarına çarptı. 2002 Kasım’ında, işte böyle bir Türkiye mirası devraldık. Elbette Cumhuriyetimizin ilk 80 yılında da başlatılan, bir kısmı neticeye ulaştırılan güzel işler vardı.
SADECE AYASOFYA BİLE MEYDAN OKUMADIR: İnancından dolayı dışlanan Müslüman’ın, dilinden dolayı ayrımcılığa uğrayan Kürdün, meşrebinden ötürü baskı gören Alevi’nin, haksızlığa maruz kalan bu toprakların evladı Hristiyan ve Yahudi’nin, bu ülkede vesayetin gadrine uğrayan kim varsa herkesin yanında olduk, mücadelesine destek verdik, kayıplarını telafi ettik. Sadece nesillerin hayali olan Ayasofya’yı Fatih’in emanetine uygun şekilde yeniden cami olarak hizmete açmış olmamız bile, küresel vesayete karşı gerçekleştirilmiş bir büyük meydan okumadır.
AŞKLA GİRİŞİLMİŞ YENİ GAYRET: Türkiye Yüzyılı vizyonumuz, aşkla girişilmiş yeni bir gayrettir. Dünyanın yeni ve hayati meydan okumalarla karşı karşıya olduğu şu dönemde, Türkiye Yüzyılı programımızla, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz.
BAHÇELİ’YE ÖZEL TEŞEKKÜR: MHP’nin değerli Genel Başkanı Sayın Bahçeli’ye ve arkadaşlarına, bugün bir araya gelmemize vesile olan Türkiye Yüzyılı’nın inşası sürecine Cumhur İttifakı çatısı altında verdikleri samimi ve güçlü destek için hassaten şükranlarımı sunuyorum.
TÜRKİYE’YE YAKIŞACAK ANAYASA: Gayret gösterdiğimiz halde hayata geçiremediğimiz işler oldu. Bunların başında, ülkemizi darbe anayasası ayıbından kurtararak yeni, sivil, demokrat, özgürlükçü bir anayasaya kavuşturma girişimlerimiz. Hücrelerine kadar vesayete hizmet etmek üzere hazırlanmış 12 Eylül darbesi anayasasının raf ömrü çoktan dolmuştur. Her şeyiyle milli iradenin ürünü yeni bir anayasayı ülkemize kazandırmak, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir. Yeni anayasayı Türkiye Yüzyılı’na yakışacak şekilde hazırlayarak, Meclisimizin takdiri ve milletimizin onayıyla hayata geçirmekte kararlıyız.
HAFTAYA MECLİS’TE: O gün gelene kadar da boş durmayacağız. Başı açık veya başı örtülü tüm hanım kardeşlerimizin eğitim ve çalışma haklarını güvence altına alacak, ayrıca aile kurumumuzu sapkın akımların tehdidinden koruyacak bir anayasa değişikliği teklifi hazırladık. İnşallah önümüzdeki hafta Meclis’e sunarak bu konunun ülkemizin gündeminden tamamen çıkmasını sağlayacağız.
‘Kanal İstanbul ikinci yüzyılda’
Enerjide; toplam kurulu gücümüzü 31 bin 846 megavattan 101 bin 518 megavata yükselttik. Karadeniz’de toplam 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. İnşallah yakında enerjide yeni müjdelerin sevincini milletimizle paylaşacağız. Kanal İstanbul projesi, Türkiye Yüzyılımızdaki sözlerimizden biri olarak hedeflerimiz arasındaki yerini korumaktadır. Muhalefet karşı çıkıyor. Biz Kanal İstanbul’u yapacağız diyoruz, “olmaz” diyorlar. Yapacağız. Bak, köprüsünün temelini attık, şu anda yürüyor yakında da Kanal İstanbul çalışması başlayacak ve İstanbul Boğazı’nı çevre tehdidinden kurtaracağız. Ama muhalefetin kafası basmaz, anlamaz bunlar. Seçim tarihine kadar milletimizle paylaşacağımız yeni projelerimiz olacak.
DAVALARI DAVAMIZ: Kılığından kıyafetinden dolayı Ankara’ya alınmayan köylümüzün, inancından ve kültüründen dolayı aşağılanan mütedeyyin vatandaşlarımızın, Yassıada’da onurları çiğnenen milli irade temsilcilerinin, Mamak ve Diyarbakır zindanlarında işkenceye maruz kalan evlatlarımızın, horlanan, ezilen, dışlanan, haksızlığa maruz bırakılan her insanımızın davası, bizim davamızdır. Bunun için hep daha fazla demokrasi, daha fazla eser ve hizmet, daha fazla özgürlük, daha fazla adalet, daha fazla fırsat eşitliği için çalıştık. Yeri geldiğinde yedi düvele kafa tutarak, yeri geldiğinde siyasetin ve diplomasinin inceliklerini kullanarak, insanımızın tüm dünyada başı dik şekilde gezebilmesini sağladık.
KARŞINIZDAYIM: Milletimize verdiğimiz her sözü samimiyetle yerine getirmenin gayreti içerisindeki bir kardeşiniz olarak, hayatının her anını ülkesine ve milletine hizmete adamış bir fert olmanın getirdiği tecrübenin verdiği güvenle, derdi sadece millet olan, hep doğrunun, hakkın, erdemin peşinde koşmaya gayret etmiş bir dava adamı sıfatıyla sizlerin huzurundayım. Sultan Alparslan’dan Osman Bey’e, Fatih Sultan Mehmet’ten Yavuz Sultan Selim’e, Abdülhamit Han’dan Gazi Mustafa Kemal’e ve bugüne uzanan bir emaneti hakkıyla temsil etme iddiasıyla sizlerin karşısındayım.
NOTLAR
‘Kızılelma’yı görüyorum’
Erdoğan’ın spor salonuna aracıyla gelişi salondan ekrandan izletildi. Erdoğan, salonun önünde toplanan kalabalığı selamlarken, “Cumhuriyet Bayramı’nın arifesinde, böyle anlamlı bir günde Türkiye Yüzyılı’nı kutluyoruz. Karşımda şu anda Kızıl Elma’yı görüyorum. Öbür tarafta Gökbey’i görüyorum. Ve bunun yanında zırhlı taşıyıcıları görüyorum. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Onlara da sorun. Siz bu ülkede ne yaptınız?” diye sordu.
Salonda davetli gazeteciler, iş insanları, gaziler, engelli sporcular, sendika temsilcileri farklı illerden gelen kadın girişimciler hazır bulundu. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören de programa katılan davetliler arasında yer aldı.
Programa davet edilen 10 siyasi partinin liderleri için locada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için ise en önde AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un yanında yer ayrıldı. Önceki gün hastaneden taburcu olan Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da salondaydı. Programa Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanvekili Tahir Budaqov şeref konuğu olarak katılırken, bakanlar da tam kadro hazır bulundu. İYİ Parti’den Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın, CHP’den ise katılım olmadı.
Toplantıya 12 patrik ve 26 Alevi Derneği temsilcisi de katıldı.
Program öncesinde “Uzun İnce Bir Yoldayım” şarkısının yanı sıra Yücel Arzen’in yazıp bestelediği “Türkiye Yüzyılı” şarkısı çalındı. Türkiye Yüzyılı programı için hazırlanan broşür salonda dağıtıldı.
Program Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Türkiye Yüzyılı’na ait kısa bir tanıtım videosu yayımlandı.
Konuşması için sahneye çıkan Erdoğan bir süre Mersin Arslanköylü tiyatrocu Ümmiye Koçak ile sohbet etti.
Erdoğan, program öncesi sosyal medya hesabından “Türkiye Yüzyılı” mesajıyla, bugüne kadar açılan tesislerin kurdele kesiminde kullanılan Cumhurbaşkanlığı Makas Koleksiyonunu konu alan filmi paylaştı.