Mine Özdemir Güneli- Her yıl, yüz binlerce öğrenci, bir yükseköğretim programına yerleşmesine ya da üniversiteden mezun olmasına rağmen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) tekrar girerek kariyerine yeni bir yön çizmeye çalışıyor. Tercih hatası, öğrenim görülen bölümden ya da üniversiteden memnun olmamak bu durumun en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Ancak hiç üniversite sınavlarını beklemeden ve yıl kaybetmeden üniversite ve bölüm değiştirmenin başka bir yolu daha var: Yatay geçiş. Öğrencilere farklı bir bölüm ya da üniversiteye girebilme şansısunan yatay geçiş başvuruları için çoğu üniversitede son haftaya girildi.Bu yıl öğrenim ücretlerinde yüzde 100’ü aşan zamlarnedeniyle vakıf üniversitelerinden devletlere yapılacak yatay geçişlere ilginin artması bekleniyor. Sosyal medyada da öğrencilerin bu konudaki paylaşımları dikkat çekiyor. Ancak devlet üniversitelerine yatay geçişler, vakıflara göre daha zor. Çünkü yüksek not ortalamaları ya da merkezi sınav puanları isteniyor. Bu durumda 0,1’lik puan üstünlüğübile çok kıymetli.
ÜÇ SEÇENEK VAR
Peki, yatay geçiş nasıl yapılacak?
Öğrencilerin önünde üç seçenek var:
1- Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş’te, öğrenciler, kayıtlı olduğu üniversitedekiaynı düzeydediğer diploma programlarına geçiş yapabiliyor. İkinci öğretim programında sınıfın ilk yüzde 10’una giren öğrenciler ile açık ve uzaktan öğretim programlarında 100 üzerinden 80 veya üzeri puanı olanlar, üniversitelerin birinci öğretim programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabiliyorlar.
2- Kurumlar Arası Yatay Geçiş’te üniversitelerin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde öğrenci kabul ediliyor. Öğrencininkayıtlı olduğu programda bitirdiği dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şart. Önlisans programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans programlarının ilk ikiile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamıyor.
3- Merkezi Yerleştirme Puanı ile degeçiş yapılabiliyor. Burada öğrencinin kaydolduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor. Öğretim dili Türkçe olan programdan yabancı dilde eğitim yapanlara geçmek isteniyorsa yabancı dil şartının sağlanması koşulu aranıyor. Öğrenci, yabancı dil şartını sağlayamıyorsahazırlık eğitimi almak zorunda.
BARAJ BULUNUYOR
Merkezi yerleştirmede başarı sırası şartı aranan tıp, hukuk, eczacılık, diş hekimliği, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarına yatay geçişte de baraj uygulanıyor. O nedenle öğrencilerin, üniversiteye girdikleri yıl, ilgili puan türünde bölümün istediği başarı sırası şartı içinde olması gerekiyor. Bu şartların yanı sıra üniversiteler Yönetmelik’tekikurallar çerçevesinde, başvuru şartlarını kendileri belirliyor.
YURTLARDA FAHİŞ FİYATA İZİN VERİLMEYECEK
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 81 il valisi ile gençlik ve spor müdürleriyle yapılan toplantıda alınan kararlar, valiliklere ‘Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri’ konulu genelgeyle gönderildi. Genelgede öne çıkanlar şöyle:
*Üniversitelerde, uyuşturucu suçlarıyla etkin mücadele, suç/terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi, istismar ve provokasyonların önüne geçilmesine yönelik tedbirler alınacak.
*Yeni eğitim-öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart ve benzeri yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına müsaade edilmeyecek.
*Maddi durumu yetersiz olan öğrencilere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla burs ve konaklama konularında yardımcı olunacak.
*Öğrenci yurtlarındaki kapasitenin tam olarak kullanılması sağlanacak ve imkânlar ölçüsünde ek kapasite oluşturulacak. Bu kapsamda, boş durumdaki lojmanlar ve yurt olarak kullanılabilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların dönüşümlerinin ivedilikle yapılarak öğretim yılı başlangıcına yetiştirilecek.
*İl genelinde bulunan otel, pansiyon, apart ve özel yurtlar kiralanacak.
*Üniversite ve yurt yerleşkesinde bulunan X-ray cihazlarının, kapı dedektörlerinin ve güvenlik kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması için de çalışmalar yapılacak.
SOSYAL MEDYAYA KARŞI TEYAKKUZ
Genelge kapsamında ayrıca başta barınma konusu olmak üzere sosyal medya üzerinden yapılacak dezenformasyon içerikli provokatif paylaşımlara karşı teyakkuzda olunacağı belirtildi. Buna göre suç unsuru teşkil eden paylaşımda bulunanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak.