SON DAKİKA
hava

Otomotiv yeni pazar avında

Son Güncelleme :

12 Ağustos 2022 - 6:59

Otomotiv yeni pazar avında

Dünyanın en büyük yenileme pazarlarından biri olan Avrupa’da da satışlar düşüyor. Avrupalı tüketiciler, özellikle son dönemde artan enflasyon nedeniyle otomobil talebini erteleyince, oto satışları da ilk 6 ayda yüzde 13.7 azalarak 5.6 milyon adede geriledi. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya gibi büyük pazarlarda yüzde 11 ila 20 arasında düşüşler yaşanırken, yılın 12.2 milyon adetle kapanması beklenmekte.

İhracatının yüzde 80’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştiren Türkiye otomotiv sanayisi de, bu tablo nedeniyle farklı arayışlara gidiyor. İhraç pazarlarını çeşitlendirmek gerektiğini söyleyen Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, “Avrupa’da ilk 6 ayda yüzde 13 bir talep daralması varken, haziranda yüzde 15.4 oldu. Yani tempo artıyor. Ayrıca Avrupa’da enflasyon artarak devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği tedirginlik de var. Faiz artırımı beklentileri, talebi azaltacak konular. Bunların hepsini alt alta koyduğumuz zaman Avrupa’daki talebin daha da aşağı gitme ihtimali söz konusu. O yüzden yeni pazar çeşitlendirmelerine gitmemiz lazım” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın geçen hafta açıkladığı ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ programına da değinen Eroldu, “Kritik Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) hızlandırılmalı. Yeni pazarlara giriş için destekleyici politikalar hayata geçirilmeli” dedi. Eroldu, ihracattaki daralmaya karşı iç pazarın da etkili olarak kullanılabileceğini kaydetti.

‘İki araçtan biri yerli’

Otomotiv sanayisinin ilk altı aylık sonuçlarını açıklayan Eroldu, toplam taşıt araçlarında yerlilik oranının yüzde 45 seviyesinde olduğunu söyledi. Eroldu, “Türkiye’de satılan her iki aracın biri yerli üretim. Bu Avrupa’da birçok ülkede olmayan bir şey. Yüzde 45’lik yerlilik payı Türkiye için bir gurur tablosu. Alt kırılımlara baktığımızda; otomobil yüzde 39-40’lar seviyesinde, hafif ticari araç 60’lar seviyesine yaklaşıyor” dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ÇOK KAZANANLAR

    ÇOK KAYBEDENLER

      İŞLEM GÖRENLER